Cardurile de sănătate, valabile încă doi ani

Dacă nu ați folosit cardul de sănătate în ultima perioadă, la Bio Ortoclinic, sau la un alt centru medical, probabil că nu ați verificat nici valabilitatea acestuia și nu ați aflat decizia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Vă spunem în continuare despre ce e vorba, ca să nu vă speriați atunci când constatați că vă expiră cardul în mai puțin de o lună. 

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul CASMB, prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 2018, valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani, se arată într-un conunicat al.

Prin urmare, aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilității inscripționată pe suprafața din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani.

În cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019.

Totodata, cardurile naționale de sănătate noi care s-au emis începând cu data de 1 august 2018 au de la început durata de valabilitate de șapte ani, conform aceleiași Hotărâri de Guvern.

Acest lucru înseamnă că asigurații pot folosi la toți furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asigurați.

Spre exemplu, toate cardurile care au înscrisă data de expirare 31.01.2019 vor fi valabile până la 31.01.2021. Aceasta înseamnă că deținătorul de card nu are nevoie de adeverință, sau de alte modalități de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

Totodată, calitatea de asigurat poate fi verificată și pe site-ul CNAS, în secțiunea „Servicii” – „Verificare asigurat”, sau utilizând linkul: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html 

Ce informații de bază conține cardul

Cardul naţional este un card electronic, distinct de cardul european și poate fi utilizat numai pe teritoriul României.

Informaţiile minime care pot fi accesate de pe cardul naţional de asigurari sociale de sănătate sunt urmatoarele:

a) numele, prenumele, precum şi codul numeric personal ale asiguratului;

b) codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;

c) numărul de identificare al cardului naţional.

Lasati un comentariu