Scolioza, sau cifoza sunt vinovate pentru ”cocoașă”

De cele mai multe ori, persoanele cărora le spunem frecvent ”Stai drept!”, ”Nu mai sta cocoșat!”, sau ”Îndreaptă umerii!” nu își pot corecta postura mai mult de câteva secunde. Dr. Mihaela Parnia, medic specialist în recuperare medicală la Bio Ortoclinic susține că în cazul acestora poate fi vorba de scolioză, sau de cifoză, devieri ale coloanei vertebrale extrem de frecvente încă de la vârste fragede, care pot fi corectate prin decompresie și mobilizare vertebrală, fizioterapie și exerciții speciale cu sistemul David.

Scolioza

Potrivit unor date făcute publice de Fundația Națională de Scolioză din Statele Unite, această boală afectează circa 3% din populație, aproximativ 7 milioane de americani de toate vârstele, de la adolescenți la persoane mature, din toate păturile sociale, recurgând la tratamente pentru a o corecta sau măcar pentru a o opri din evoluție. Vârsta la care debutează scolioza este cuprinsă între 10 și 15 de ani și afectează în mod egal ambele sexe. Cu toate acestea, conform acelorași statistici, în cazul femeilor sunt de opt ori mai multe șanse de a se atinge un grad de deformare care să necesite tratament.

Ce este scolioza: o deviere laterală în plan frontal în formă de “S” mai mult sau mai puțin pronunțată, a coloanei vertebrale. Scoliozele nestructurale, funcționale sau atitudinile scoliotice se caracterizează prin faptul că deviația laterală a coloanei este complet reductibilă clinic și radiologic în poziția culcat.

Scolioza poate fi provocată de inegalități ale membrelor inferioare, de anchiloze ale șoldului în poziții vicioase, de contracturi musculare paravertebrale, antalgice, ca în hernia de disc, însă în aproape 80% din cazuri are o cauza necunoscută, fiind numită idiopatică.

”Multe din atitudinile scoliotice nu sunt evolutive și dispar o dată cu corectarea cauzei care le-a produs. În scoliozele structurale însă, au loc modificări ale vertebrelor care sunt nereductibile fizic și radiografic în poziția culcat și au, în general, o tendință evolutivă. Și dacă tratamentul pentru scoliozele de sub 30 de grade constă în kinetoterapie prelungită și exerciții cu sistemul David, sau înot, pentru cele cu deformări între 30 și 50 de grade tratamentul se face cu redresări cu aparatele ghipsate și menținerea corecției obținute cu aparate ortopedice, urmate de kinetoterapie. Când se depășește acest grad de deformare, tratamentele acestea nu mai sunt eficiente, iar corecția se poate face doar chirurgical”, a explicat dr. Mihaela Parnia.

Simptomele scoliozei: coloana asimetrică, umeri asimetrici, bazin asimetric, coastele și omoplatul devin proeminente pe o parte a corpului, respirația dificilă poate fi un symptom, în cazul scoliozelor severe.

Cifoza

Conform statisticilor realizate la nivel mondial, cifoza, acea modificare a coloanei vertebrale care dă senzația de cocoașă, afectează până la 8% din populația de toate vârstele. Creșterea bruscă în înălțime, evitarea practicării regulate a sportului, care întărește musculatură spatelui, rahitismul, maladia Scheuermann, atitudinile vicioase mult timp, toate pot contribui la apariția cifozei. Ca și în cazul scoliozei, boala poate afecta viața socială a celui afectat, determinând în timp scăderea stimei de sine și chiar izolarea celui în cauză.

Ce este cifoza: o deviație a coloanei vertebrale în plan sagital prin exagerarea curburilor normale ale coloanei. Se manifestă prin curbarea excesiva a coloanei în regiunea toracică, în forma literei ”C”, cu deschiderea înspre partea din față, compensată printr-o hiperlordoza cervicală și lombară pentru echilibrarea coloanei. Nediagnosticată și netratată la timp, cifoza va duce la modificări ireversibile ale coloanei care pot fi soluționate doar prin intervenție chirurgicală.

Simptomele cifozei: durere ușoară sau severă la nivelul coloanei toracice, rigiditate și tensiune musculară a zonei dorsale, deplasarea spre înainte a capului, dificultăți ale respirației în cazurile severe, modificări ale poziției umerilor, senzație de oboseală sau scădere a forței musculare. 

casetă

Interdicții în cifoză și scolioză

Pentru a evita acutizarea simptomelor care pot fi provocare de scolioză și cifoză, Dr. Mihaela Parnia recomandă să se evite:

– menținerea unor poziții fixe pe perioade îndelungate;

– statul în frig;

– ridicarea greutăților;

– activitățile fizice și sportive solicitante pentru coloană;

– constipația, răceala și gripa.

There are 10 comments on this post

 1. Ilie Rodica
  12 ore ago

  Buna ziua
  Am 55 ani si luna aceasta am facut analize medicale si am descoperit ca am ostroporoza si scolioza cu ciocuri(asa am inteles)…am dureri groaznice…junghiuri si parca sunt curentata.
  exact cum te doare o masea pe neasteptate.
  Fac tratament …pastile pt.ostroporoza si coloana.
  Parca ma doare mai tare decand iau pastile.
  Intrebare ….aveti cabinet si in sector ?
  Si cat ma costa 10-12 sedinte de tratament.
  Ce inseamna decompresie?

  Reply
 2. ilie
  12 ore ago

  Revin
  sector 2 …daca aveti cabinet

  Reply
 3. ilie rodica
  4 ore ago

  Buna ziua
  Am 55 ani si de 3 ani au inceput durerile de spate.
  Dar anul acesta sunt mult mai dureroase in zona toracala.
  Mi s-a pus diagnosticul de scolioza toracala cu ciocuri….si ostroporoza iau pastile dar degeaba.
  Pot scapa de durere….si cat costa procedurile.
  Va multumesc.

  Reply
 4. Rusu Sânziana
  8 ore ago

  Bună ziua, am citit cu interes acest articol deoarece fiul meu are această problemă de la vârsta de 16 ani. Atunci a fost în evidență la Spitalul Foișor cu diagnosticul de cifo-scolioza! Acum are 35 de ani, a slăbit 12 kg cam în două luni, a avut un job care îl obliga să stea pe scaun zece ore! Nu-mi place cum arată spatele lui! Are 1,90 înălțime și 92 de kg. Ce se poate face?

  Reply
 5. Șerban Gheorghe
  13 ore ago

  Cât de serioase sunt articolele care promovează tratamentul cu celule stem?

  Reply
 6. Morariu Niculina
  7 ore ago

  Bună ziua, am 62 ani și sufăr de cifoza. Mai pot să-mi revin?

  Reply
 7. Marin Roxana
  O oră ago

  Buna dimineata. Sunt operată de scolioza de 2 ori. Am fost operată in 1989 prima dată iar după 2 ani trebuia sa ma opereze ă doua oară pt a corecta total curbura, dar am avut ghinionul să mi se fisureze tija si a trebuit să o înlocuiesc. Mai pot face ceva pt asta.Se mai vede putin deformarea.

  Reply
 8. Cociorva Danut
  16 ore ago

  Se fac tratamente cu trimetere de la .edicul de familie? Care sunt costurile?

  Reply
 9. Maria
  18 ore ago

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi trimiteti un nr. de telefon pentru a vă contacta.
  Vă multumesc.

  Reply
 10. Viorica
  18 ore ago

  Buna ziua, va rog sa mi spuneți daca , scolioza dorso-lombara se poate vindeca.
  Multumesc.
  Multumesc

  Reply

Lasati un comentariu