Te doare spatele? Descoperă urgent cauza! Hernia de disc poate fi unul din motive

Partea inferioară  a spatelui susține cea mai mare parte a greutății corporale și e cea mai afectată de dureri. Potrivit dr. Ana Maria Pavel, medic specialist recuperare medicală la Bio Ortoclinic, în multe cazuri, senzațiile neplăcute de la nivelul coloanei nu sunt cauzate doar de poziția defectuoasă a corpului sau de sedentarism, ci pot fi determinate și de existența unor problemele grave de sănătate, care afectează musculatura, ligamentele, articulațiile, oasele, sau chiar unele organe interne.

 1. Hernia de disc, acea „deplasare” a unui disc intervertebral determinată de presiunile create asupra coloanei, care includ efortul fizic intens sau traumele, poate cauza dureri de spate. ”De multe ori, în astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părții inferioare a spatelui, feselor și membrelor inferioare. În faza acuta, se recomandă repaos total la pat și medicație conform sfatului medicului, iar în recuperare, ședințe regulate de fizioterapie și evitarea efortului, dar toate acestea după un examen RMN”, explică specialistul în recuperare medicală, al Bio Ortoclinic, Dr. Ana Maria Pavel.
 2. O altă cauză frecventă a durerilor de spate este leziunea unui mușchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăți sau de dormitul într-o poziție inconfortabilă. Durerile pot apărea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere însoțită de amorțeală. ”În aceste cazuri se recomandă repaos fizic pe un plan dur (pe o saltea ortopedică, fără cărat greutăți, stat în picioare sau stat în frig), căldură locală și medicație adecvată: decontracturantă a musculaturii și antiinflamatorie. Aceasta trebuie prescrisă doar de către medic, pentru că medicamentele pot avea efecte secundare, în special gastro-intestinale”, subliniază dr. Ana Maria Pavel.
 3. O altă cauză a acestor dureri poate fiartroza, o problemă de sănătate care constă în degenerarea articulațiilor și, implicit, în deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialiști în urma unor investigații amănunțite.
 4. Ciclul menstrualpoate determina, de asemenea dureri lombare. Acestea pot fi tratate prin administrarea de analgezice, prin masaj sau exerciții ușoare.
 5. Sarcina și maternitateasunt alte două cauze ale durerilor de mijloc, care apar din cauza suprasolicitării coloanei, atât înainte cât și după naștere. ”Disconfortul poate fi atenuat prin purtarea unui corset sau brâu care să susțină coloana, sau prin următorul exercițiu: stai în genunghi, cu palmele pe sol, expiră și arcuiește-ți spatele în sus. Inspiră și trage înapoi zona lombară. Repetă exercițiul de 10 ori”, a mai spus specialistul Bio Ortoclinic. La 2 luni după o naștere fără complicații se recomandă un program de gimnastică medicală regulat, sub supravegherea unui kinetoterapeut.
 6. Osteoporozacauzează, o dată cu înaintarea în vârstă, o scădere a rezistenței oaselor. Pe fondul acestei fragilități, întinderile zilnice, ridicarea unei oale, căratul unei sacoșe de la piață sau o căzătură pot determina fracturarea părții anterioare a oaselor slăbite. Problema este gravă și uneori poate fi remediată doar prin intervenție chirurgicală.
 7. Fibromialgia, o afecțiune cronică manifestată prin oboseală și dureri musculare, ale ligamentelor sau ale tendoanelor în cel puțin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a șoldurilor, reprezintă, de asemenea, o posibilă cauză a durerilor de spate. În astfel de cazuri doar medicul poate prescrie un tratament, în funcție de fiecare caz în parte.
 8. O infecție, diabetul, o boală a rinichilor sau metastazele osoaseale diferitelor cancere pot fi, în cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. ”Aceste posibile cauze ale durerilor de spate se depistează prin investigatii suplimentare și se tratează în funcție de fiecare caz în parte”, afirmă dr. Ana Maria Pavel.

Medicul Bio Ortoclinic subliniază că toate aceste posibile cauze ale durerilor sunt greu de stabilit de către cineva care nu e de specialitate și ne sfătuiește să mergem la medic atunci când problemele se acutizează, mai ales dacă efectuăm munci grele, avem o musculatură a spatelui și a abdomenului foarte slabe, greutate corporală mare sau corpul este supus vibrațiilor, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul celor care lucrează în construcții. Așa vor fi stabilite exact cauzele durerii și tratamentul potrivit.

Unde poți face programare

București

– șos. Ghe. Ionescu Sisești nr.325A, sector 1, tel.: 0754.060.060;

– str. Traian Popovici nr 79-91, sector 3, tel.: 0785. 859.400;

Constanța

– Bd. Tomis nr 97, etaj 1, deasupra Oficiului Poștal nr.1; 0774.627.424.

There are 8 comments on this post

 1. Mariana Piroșcă
  15 ore ago

  Buna ziua,
  Lucrați si cu CASMB-ul ? Pot afla prețurile serviciilor ?
  Mulțumesc !

  Reply
 2. fieraru vasilica
  3 ore ago

  buna ziua vreau sa stiu daca la aceasta clinica se poate tratasi cu trimitere prin casa cass bucuresti .

  Reply
 3. fieraru vasilica
  3 ore ago

  buna ziua vreau sa stiu daca la aceasta clinica se poate trata si cu trim prin casa de ajutor bucuresti
  .

  Reply
 4. fieraru vasilica
  3 ore ago

  buna ziua vreau sa stiu daca la aceasta clinica se poate trata si cu trim prin casa de ajutor bucuresti
  . de ce nu pot sa trim acest mesaj

  Reply
 5. Balanica Mariana
  7 ore ago

  Renunț la programarea din 04.07.2019 ora 17.00

  Reply
 6. Davidoviciu Adrian
  16 ore ago

  As dori sa stiu dacă la dvstra se trateaza si stenoza de canal spinal lombara. Am dureri de sale lombara si a nervului sciatic care coboară pe piciorul drept până aproape de genunchi. Nici medicul ortoped nici neurochirurgul nu recomandă operatie. Am urmat fizio-terapia si kinetoterapie la CentroKinetic fara îmbunătățiri notabile. Multumesc.

  Reply
 7. Piu
  3 ore ago

  pt.gonartroza bilaterala și la coloană inel 3,4,5 se poate face ceva și la ce preț

  Reply
 8. Pop Costinuta
  8 ore ago

  Buna ziua.Am 48 de ani si durere de spate îngrozitoare.Primiti si cu trimitere de la medicul de familie?Ma intereseaza o consultație si pretul.Va multumesc frumos.

  Reply

Lasati un comentariu