Terapia hiperbarică, ”gura de oxigen” în tratamentele și recuperarea bolnavilor de cancer

 

Terapia hiperbarică poate fi considerată ”gura de oxigen” în tratamentele și terapiile pentru recuperarea bolnavilor de cancer. Procesul prin care pacientul respiră oxigen pur într-o cameră sub presiune este conceput pentru a susține vindecarea, declară Dr. Mihaela Parnia, directorul medical al Bio Ortoclinic. Potrivit specialistului în medicină fizică și reabilitare, clinici din toată lumea folosesc terapia cu oxigen atât în timpul tratamentelor cu citostatice sau radioterapie, cât și pentru a susține recuperarea pacienților după aceste tratamente.

Ce este terapia cu oxigen hiperbaric

Terapia cu oxigen implică respirația oxigenului pur într-un cadru presurizat. Acest lucru le permite plămânilor să se oxigeneze mai mult decât la presiune normală, când primesc doar 22% oxigen.

Aerul cu o concentrație mai mare de oxigen poate aduce mult mai multe beneficii pentru sănătate, iar acest lucru se poate obține prin terapia hiperbară, fie ea realizată într-un tub, sau într-o încăpere specială, ambele la o presiune chiar și de trei ori mai mare decât cea atmosferică.


Beneficiile terapiei cu oxigen hiperbaric

Specialiștii din toată lumea recomandă terapia cu oxigen hiperbaric, ca un element de susținere a vindecării generale a organismului. Principiul este cât se poate de simplu: oxigenul este, în mod normal, transportat prin fluxul sangvin către toate părțile corpului, susținând regenerarea. Organismul utilizează, de asemenea, oxigen pentru a combate infecțiile și bacteriile, pentru a grăbi închiderea și vindecarea rănilor (precum cele provocate de diabet, spre exemplu), pentru a susține sistemul imunitar, a trata anemia severă, embolizarea arterială a gazelor, boala de decompresie, leziunile prin radiație, abcesele cerebrale, intoxicarea cu monoxid de carbon, pierderea bruscă a vederii și arsurile.

”De a lungul anilor s-au făcut numeroase studii în privința tratamentului cu oxygen hiperbaric, mai ales în cazul bolnavilor de cancer și au fost obținute atât dovezi pro, care arătau că inhibă creșterea tumorală, cât și contra. Alte studii au arătat că asociată cu chimioterapia, terapia cu oxigen ar putea încetini cancerul, pornind de la ideea că atunci când există oxigen inadecvat, există și o anumită rezistență tumorală la medicamentele pentru chimioterapie. Rezultate similare s-au înregistrat insă, și în privința radioterapiei, oxigenul hiperbaric fiind considerat agent de radiosensibilizare.

În plus, în nenumărate cazuri, aceeași terapie hiperbarică și-a dovedit eficiența și după tratamentele împotriva cancerului, ajutând la vindecarea leziunilor produse de procedurile agresive pentru organism. La noi în clinică folosim această procedură și pentru a susține vindecarea discului intervetrebral, în cazurile de hernie de disc”, a explicat directorul medical al Bio Ortoclinic, Mihaela Parnia.

Cum decurge o ședință de tratament cu oxigen hiperbaric
Dacă vi se recomandă acest tip de terapie, este bine să știți că:
- este neinvazivă și fără durere;
- este efectuată în sistem ambulatoriu;
- într-o unitate pentru o singură persoană, veți sta întins/ă pe o suprafață acoperită de o saltea și veți avea pernă;
- veți simți presiune în urechi în timpul tratamentului, dar nu este foarte severă, ci se simte la fel ca senzația de ”urechi înfundate”, care apare în timpul zborului, din cauza schimbării de presiune. De obicei, scăpați de această senzație prin metodele obișnuite (căscat, înghițit etc);
- tratamentul durează de obicei o oră;
- este bine să purtați haine din bumbac, sau doar lenjerie intimă din bumbac.
 

Riscurile terapiei cu oxigen hiperbaric

– în interiorul capsulei este interzis accesul cu orice tip de produs pe bază de petrol (loțiuni, brichete etc);

– este interzis accesul persoanelor claustrofobe, chiar dacă ușa capsulei hiperbare este transparent;

– în cazuri foarte rare este posibil ca senzația de urechi înfundate să se prelungească.


! Acest produs nu mai face parte din oferta Bio Ortoclinic

One Comment

  1. Mindru Lucilia
    18 ore ago

    Pt.necroza cap femural operat si osteoporoza este ok?

    Reply

Lasati un comentariu