Discopatia este un termen cu caracter general ce defineste afectiunile discurilor intervertebrale indiferent de cauza acestora insa ar trebui folosit doar cu sensul de discopatie degenerativa (deteriorare structurala a discului intervertebral).

Cauze Discopatie

El este format din nucleu pulpos si inel fibros. Intr-o prima etapa a discopatiei la nivelul nucleului pulpos se pierde aspectul gelatinos, scade concentratia de proteoglicani si capacitatea de a fixa apa. In aceste conditii presiunea exercitata asupra discului intervertebral nu se mai repartizeaza uniform, iar cu timpul nucleul pulpos devine mai fibros, chiar se atrofiaza. La nivelul inelului fibros se produce alterarea structurii fibrilare si hialinizarea amorfa, fapte ce-l fac mai fragil, iar el se poate fisura sau chiar rupe.

 

Rupturile pot fi concentrice sau radiare (in „spite de roata”) pot fi fisuri multiple (sau doar una) cel mai frecvent localizate posterior sau posterolateral.Alterarea degenerativa a discului intervertebral este favorizata de eforturi fizice, traumatisme, obezitate, tulburari de statica, sedentarism si poate duce in timp la aparitia herniei de disc.

Simptome Discopatie: dureri la nivelul coloanei vertebrale insotite sau nu de senzatie de presiune.

Interdictii Discopatie – mentinerea unor pozitii fixe pe perioade indelungate:

  • Evitarea frigului;
  • Ridicarea greutatilor;
  • Activitati fizice si sportive;
  • Slabitul sau mentinerea greutatii;
  • Evitarea constipatiei;
  • Evitarea racelii, gripei.