Lombosciatica reprezinta durerea lombara cu debut brutal, cu limitarea severa a miscarii si afectarea sensibilitatii in dermatomul corespunzator a radacinii afectate cu sau fara deficit motor.
Jonctiunea dorsolombara si segmentul lombar sunt zonele cele mai expuse unor solicitari mecanice. Tabloul clinic al lombosciaticii de cauza mecanica, in special prin hernie de disc este dominat de durere cu urmatoarele caracteristici:
- Debut brusc in timpul efortului sau la cateva ore dupa efort si iradiaza in membrul inferior pe traiectul nervului sciatic.
- Este agravata de efortul fizic, de miscare, de tuse, stranut, defecatie.
- Este ameliorata de repaus.
- Poate fi insotita de tulburari de sensibilitate de parestezii, hipoestezie sau chiar anestezie pe traiectul nervului afectat (dermatom).
- In timp pot aparea slabiciuni cu hipotrofie musculara.
Examenul fizic al bolnavului evidentiaza atitudine antalgica, trunchiul fiind inclinat in partea opusa celei dureroase, scolioza concava de partea suferinda, stergerea lordozei, contractura unilaterala a musculaturii paravertebrale.
Lombosciatica din stenoza de canal spinal se caracterizeaza prin sciatalgie bilaterala poliradiculara, pseudoclaudicatie, cu durerea in coapsa, gamba, picior care apare la mers si se amelioreaza in repaus.
Sciatica hiperalgica rebela la tratamentul conservator efectuat intensiv, sciatica prelungita (3 – 6 luni), sciatica paralizanta si cu tulburari sfincteriene (sindrom de coada de cal) reprezinta indicatii de interventie chirugicala.
Simptome Lombosciatica:
- contractura musculara;
- durere pe picior;
- parestezii;
- scaderea fortei si a masei musculare;
- diminuarea reflexelor.
Interdictii Lombosciatica:
- Mentinerea unor pozitii fixe pe perioade indelungate;
- Evitarea frigului;
- Ridicarea greutatilor;
- Activitati fizice si sportive;
- Slabitul sau mentinerea greutatii;
- Evitarea constipatiei;
- Evitarea racelii, gripei.