Discul intervertebral este elementul esential al intregului edificiu al coloanei vertebrale. Fara el statul in picioare ar fi imposibil. El este compus dintr-un nucleu gelatinos, inconjurat de un inel fibros deosebit de rezistent. Aceasta rezistenta ii permite sa amortizeze socurile si presiunile enorme pe care le suporta.
Punctul cel mai fragil al discului este partea posterioara a inelului, cea care se gaseste in contact cu ligamentul comun posterior (foarte bine inervat). Si tot aici se gasesc radacinile nervoase care pornesc de la maduva spinarii. Sub actiunea diversilor factori nucleul pulpos rupe inelul fibros si irita ligamentul posterior acoperit de terminatiuni nervoase ultrasensibile, rezultand o durere violenta.
Lumbago reprezinta culminarea cea mai dureroasa a acestui proces, in care durerea este violenta si insotita de o contractie foarte puternica a muschilor vertebrali, urmata de o pozitie antalgica a corpului cu trunchiul aplecat usor inainte si intr-o parte.
De asemenea, faza de lumbago poate fi data si de o alterare a articulatiilor vertebrale posterioare (artroza) sau chiar de o atitudine vicioasa a coloanei lombosacrale.
Simptome Lumbago:
- limitarea mobilitatii (intepenire);
- durere la nivelul spatelui;
- pozitie antalgica.
Contraindicatii Lumbago: (interdictii)
- Mentinerea unor pozitii fixe pe perioade indelungate;
- Evitarea frigului;
- Ridicarea greutatilor;
- Activitati fizice si sportive;
- Slabitul sau mentinerea greutatii;
- Evitarea constipatiei;
- Evitarea racelii, gripei.