PROGRAM PILOT DE IDENTIFICARE A SCOLIOZEI

BIO ORTOCLINIC realizeaza un program pilot de identificare a scoliozei la copii si tineri cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani.

Bio Ortoclinic, avand  o experienta de peste 15 ani in recuperarea medicala, a constatat de-a lungul timpului ca problemele ce tin de apartul locomotor s-au accentuat. Daca in urma cu 15 ani tratam cu precadere herniile de disc la persoanele trecute de 55 de ani, intr-un timp destul de scurt (privit la nivelul generatiilor) am ajuns sa identificam cu hernie de disc tineri care au varsta incepand cu 10 ani. Odata cu intrarea in pandemie, din cauza lipsei de miscare si a alimentatiei din ce in ce mai precare, populatia a ajuns la o degenerare a aparatului locomotor. Din nefericire, cei mai afectati de acest stil de viata sunt copiii, ei confruntandu-se cu probleme ale coloanei vertebrale, aici referindu-ne in special la scolioza. Urmare a studiilor de cercetare care s-au facut in Franta, s-a ajuns la concluzia ca scolioza ideoatica se declanseaza in mod deosebit la varsta de 7 si respectiv 12 ani, ca urmare a eruptiei maselelor de minte, in contextul pozitiilor vicioase in banca, la scoala,  in fata calculatorului, a telefonului, chiar si in stare de repaus.

Necesitatea identificarii la timp a scoliozelor la copii este foarte importanta. Ca si clinica de recuperare, avem datoria de a atrage atentia, de a trage un mare semnal de alarma, atat parintilor cat si scolilor, a celor care se preocupa de sanatatea si viitorul acestor copii. Aceste scolioze, netratate, pot provoca mari probleme viitorilor adulti, statului, prin banii pe care acesta va trebui sa-i aloce viitorilor pacienti.  Evolutia scoliozei poate fi stopata, numai ca ea trebuie identificata la timp.

Incepand cu anul 1989, copii din Romania nu au mai fost scanati, nu li s-a intocmit vreo fisa medicala cu privire la aparatul locomotor. De foarte multe ori identificam o diferenta la nivelul  membrelor inferioare, superioare sau a bazinului. Totodata, atat musculatura paravertebrala cat si cea a membrelor nu are tonusul adecvat unui copil. Ca si clinica ce are ca obiectiv  si cercetarea medicala , ne-am propus sa scanam copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani, pentru a identifica procentul la care a ajuns scolioza in randul lor. Ca si concluzie, noi credem ca numarul tinerilor cu afectiuni ale aparatului locomotor se va dubla in urmatorii a maxim 5 ani. Cauzele care se adauga fiind lipsa de miscare, pe fondul pandemiei, micsorarea numarului de ore de sport  la scoala, aparitiei inteligentei artificiale de tip gadget, obligativitatea scolii online, cand aproape nimeni nu supravegheaza cum stau copii ore intregi in fata calculatoarelor , totodata pozitia vicioasa din bancile scolii, din lipsa unei educatii adecvate privind pozitioanarea corecta a corpului, alimentatia saraca in tot ceea ce contine colagen, vitamine etc.

Bio Ortoclinic vine in sprijinul parintilor si a autoritatilor, tragand un semnal de alarma cu privire la efectele pandemiei in evolutia aparatului locomotor la copii si tineri.

APARAT IDENTIFICARE SCOLIOZA

Studiu: Românii nu au timp să-și trateze durerile și merg la doctor în ultimul moment

 

Unul din doi români care se confruntă cu dureri de spate nu merge la doctor din cauza lipsei de timp, iar unul din patru susține că nu are bani pentru a se trata, sunt o parte din concluziile unui sondaj online realizat de Bio Ortoclinic în perioada decembrie 2017-ianuarie 2018, pe baza răspunsurilor obținute de la 523 de pacienți care au avut în cursului anului trecut probleme la coloana vertebrală, susține Mihaela Proicea, managerul instituției medicale.

 

Când e vorba să avem grijă de sănătate noastră, amânăm acest lucru până în ultimul moment, chiar dacă am putea beneficia de tratament subvenționat de Casa de Asigurări de Sănătate. ”Astfel, 56% dintre cei care au avut în trecut probleme la nivelul coloanei vertebrale nu s-au mai adresat medicilor la reapariția durerilor, în timp ce doar 40% s-au prezentat din nou la medic”, subliniază Mihaela Proicea, managerul Bio Ortoclinic, cea mai mare clinică din țară, pentru tratarea durerilor de spate.

Întrebați când au făcut ultimul tratament pentru durerile de spate, 65% dintre respondenți au spus că au făcut terapie în urmă cu 6 luni sau mai mult, în timp ce 21% dintre pacienți au fost la doctor în urmă cu doar o lună, iar 14%, în urmă cu 3 luni. ”12% dintre cei care s-au confruntat la un moment dat cu dureri de spate și le-au tratat susțin că nu au mai avut deloc astfel de probleme, 56% au avut dureri doar rareori, 14% au avut dureri într-o zonă diferită de cea cu care s-au prezentat inițial la clinică, iar 19% au avut în continuare dureri. Aceasta înseamnă, pe scurt, că la circa 80% dintre pacienți se constată o îmbunătățire a calității vieții, după ce vin la tratament”, susține Mihaela Proicea.

Conform studiului, în cele mai multe cazuri, pacienții au declarat că motivele reapariției durerilor de spate au fost timpul îndelungat petrecut la birou, căratul unor greutăți, statul în picioare, o mișcare greșită sau un traumatism.

Chiar dacă nu au scăpat de dureri sau acestea au revenit, 56% dintre pacienți nu s-au mai prezentat la doctor. Dintre ei, 51% au declarat că nu au mai revenit la întreținerile lunare sau la cele bianuale, nici măcar prin Casa de Asigurări de Sănătate, din lipsă de timp, iar 26% au spus că nu au avut bani pentru tratament.

În privința educației de prevenție, sau a drepturilor de asigurat, peste 55% dintre pacienți nu știu că pot beneficia de 10 ședințe de recuperare medicală decontate de CAS, o dată la șase luni. ”Oamenii amână momentul în care merg la doctor, chiar dacă ar putea beneficia de 10 ședințe de recuperare medicală, o dată la 6 luni, cu trimitere de la medicul de familie. 55% dintre respondenți declară că nu știau că pot beneficia de 10 ședințe de recuperare medicală, decontate de CAS. Mai mult, o parte dintre cei care încep tratamentul prin CAS îl fac doar parțial, oprindu-se pe parcurs din diverse motive”, explică managerul clinicii cu sedii în București și Constanța, adăugând că peste 70% dintre cei chestionați se declară mulțumiți de ședințele de terapie, de protocolul medical și de rezultatele obținute.

523 de persoane

 

  1. Când ați făcut ultimul tratament pentru durerile de spate?

65% dintre respondenți au spus că și-au tratat durerile de spate în urmă cu 6 luni sau mai mult, în timp ce 21% dintre pacienți au fost la doctor în urmă cu doar o lună, iar 14%, în urmă cu 3 luni.

 

  1. Ați mai avut dureri de spate după tratament?

56% dintre cazuri se confruntă cu dureri de spate doar rareori, în timp ce 32% declară că au frecvent probleme din cauza durerilor de spate. Doar 12% dintre cei care s-au confruntat la un moment dat cu dureri de spate și le-au tratat susțin că nu au mai avut astfel de probleme.

 

  1. Durerile au apărut în aceeași zonă a coloanei vertebrale?

La 75% dintre pacienți durerile reapar în aceeași zonă a coloanei vertebrale și la doar 14% au dureri în altă zonă coloanei. În același timp, 11% dintre respondenți susțin că au scăpat de probleme.

 

  1. Care credeți că a fost cauza?

În cele mai multe cazuri (35%), cauza reapariției durerilor de spate a fost timpul îndelungat petrecut la birou, dar și căratul unor greutăți (25%), statul în picioare (18%), sau o mișcare greșită (12%). Doar 9% din cazuri sunt puse pe seama unui traumatism.

 

  1. În cazul în care ați avut dureri, v-ați adresau unui medic?

Peste 56% dintre cei care suferă din cauza durerilor de spate declară că nu s-au adresat vreunui medic pentru tratament, în timp ce doar 40% dintre aceștia aleg să se trateze.

 

  1. Știți că puteți beneficia de 10 ședințe de recuperare medicală o dată la 6 luni, cu trimitere de la medicul de familie?

59% dintre respondenți declară că nu știau că pot beneficia de 10 ședințe de recuperare medicală, decontate de CASMB, dar 41% au auzit despre acest lucru.

 

  1. Ați făcut aceste ședințe de recuperare în cursul anului trecut?

55% dintre cei care au fi avut nevoie de tratament nu au beneficiat în cursul anului 2017 nici măcar de ședințele decontate de stat, însă 39% spun că și-au făcut tratamentele prin CASMB, iar 6% dintre respondenți susțin că le-au făcut doar parțial.

 

  1. Care e principalul motiv pentru care nu ați mers la recuperare?

În 51% din cazuri, cauza neefectuării tratamentului a fost lipsa de timp, iar în 26% din cazuri, lipsa banilor. 24% dintre cei care au avut dureri de spate susțin că nu le-au dat importanță.

 

  1. Ce ați dori să se îmbunătățească la ședințele de terapie?

În timp ce 67% dintre respondenți se declară mulțumiți de ședințele de terapie și nu ar dori să schimbe nimic în privința lor, 12% ar vrea să se îmbunătățească timpii de așteptare, 11%, atenția personalului medical și 10% aparatura cu ajutorul căreia se realizează tratamentul.

Ce este Scolioza

Scolioza este o curbă anormală a coloanei vertebrale. Forma normală a coloanei vertebrale a unei persoane include o curbă în partea de sus a umărului și o curbă în partea inferioară a spatelui. În cazul în care coloana vertebrală este curbată dintr-o parte în alta sau în formă literelor S și C, este posibil să aveți scolioză.

  • Scolioza în C – spre stânga – toracala sinistroconvexa
  • Scolioza în S – spre dreapta – torcal dextroconvexă, lombar sinistroconvexa.

Afecțiunea apare frecvent în copilărie, în cele mai multe cazuri nefiind nevoie de tratament, deoarece curba se corectează o dată cu vârsta. Dara dacă nu este tratată, scolioza generează dureri puternice de spate și dacă se agravează poate afecta respirația.

Gradele de scolioză:

  • Scolioză ușoară – 10-20 de grade
  • Scolioză moderată – 20-45 de grade
  • Scolioză severă – 45-50 de grade. Această formă este cel mai des întâlnită la persoanele de sex feminin, în principal la nivel toracal.

Simptomele variază în funcție de gradul de scolioză. Simptomele comune asociate cu scolioza includ:

  • Înălțimea diferențială a umerilor, a zonei toracale sau lombare.
  • Un omoplat mai proeminent comparativ cu celălalt.
  • Dureri de spate.
  • Probleme cu respirația.
  • Probleme cu inima.

Cele mai vizibile semne de scolioză pot fi observate datorită poziției pacientului. O dată ce coloana vertebrală crește, aceasta împinge umerii și șoldurile. Durerile inexplicabile de spate pot fi un simptom al scoliozei, mai ales dacă se observă că durerea persistă. Curbura coloanei pune presiune asupra nervilor, provocând dureri de spate, amorțeală sau durere la nivelul picioarelor.

Diagnosticarea Scoliozei

Se recomandă examinarea fizică și realizarea unei radiografii pentru a ști cu exactitate gradele de curbură. În funcție de gravitatea deformării coloanei, specialistul poate recomanda analize imagistice – RMN și CT. În cazul copiilor, dacă gradul de curbură este mai mare de 45 de grade, se recomandă operația – în cazul în care au purtat corset, au făcut ședințe de kinetoterapie și nu au avut rezultate.

Tipuri de Scolioză

Scoliozele sunt împărțite în două grupe – funcționale și structurale.

Scolioza funcțională este o afecțiune reversibilă, se manifestă prin curburi ale coloanei, fără rotație. Se poate datora unei atitudini scoliotice, și tulburărilor de vedere și auz. Scolioza statică se datorează asimetriei de bazin, inegalitatea membrelor inferioare - unul mai scurt și altul mai lung, omoplat ieșit în evidență. Scolioza antalgică poate dispărea în momentul în care în care cauza producerii scoliozei a fost îndepărtată, corectată.

Scolioza structurală este ireversibilă și implică curburi ale coloanei vertebrale cauzate de un factor idiopatic sau de diferite afecțiuni cum ar fi. Tulburări congenitale prezente încă de la naștere. Tulburări nervoase sau musculare, leziuni sau unele infecții.

  • Scolioza congenitală prezentă de la naștere. Este cauzată de un defect de segmentare, dar și de defect de formare. În timp ce se dezvoltă ca făt, poate exista o anomalie osoasă – nu se dezvoltă normal vertebrele. Acest tip de scolioză se poate diagnostica chiar de la naștere. O mare parte a pacienților trebuie operați.

  • Scolioza neuromusculară. Acest tip de scolioză este asociat cu prezența diverselor afecțiuni – paralizia cerebrală, tumori la nivelul spinării, în cazul distrofiilor musculare. Această formă de scolioză este de obicei prezentă la pacienții care nu merg mult, și presupune o curbură a coloanei vertebrale neregulate, cauzată de anomalii ale sistemului neuromuscular.

  • Scolioza idiopatică. Este forma cea mai frecventă de scolioză. Nu are cauză specifică. Apare în perioada de creștere, atunci când coloana este în formare, dar poate apărea și la adulți, fără o cauză aparentă. Forma moderată a scoliozei idiopatice nu provoacă durere. Însă forma severă poate induce dureri de spate la nivelul coloanei și poate provoca dificultăți de respirație. Fetele sunt cele mai afectate de această formă.

    • Infantilă 0-3 ani, cel mai adesea este întâlnită la băieți.
    • Juvenilă 3-10 ani.
    • Adolescentină 10-18 ani, întâlnită cu precădere la fete.
    • A adultului, această formă poate avea debutul în adolescență.

Tratament

Se urmărește în primul rând corectarea posturii. Aceasta se face prin conștientizarea situației, a realizării nivelului la care se află scolioza. Se tonifică musculatura, se crește forța și rezistența musculară. Se face kinetoterapie, masaj, se poartă corset. La adulți, în funcție de gravitate se pot recomanda infiltrații și fizioterapie.

Prevenția

Făcând screening din timp, pot fi evitate foarte multe probleme. Un diagnostic corect, kinetoterapia, masajul, înotul, exercițiile fizice, sportul, orice activitate care pune în mișcare organismul trebuie practicată încă de la vârste fragede. Adulții trebuie să învețe să își corecteze pozițiile, în special când stau foarte mult la birou.

Bio Ortoclinic, fiind o clinică de recuperare a coloanei vertebrale fără intervenție chirurgicală, încearcă prin diferite tipuri de tratamente, în cazul scoliozei, să reducă durerea și, totodată, încearcă stoparea evoluției acestora și stabilirea unei sări de bine.

Prin achiziția unui aparat de postură, în cadrul clinicii se poate face mai ușor diagnosticul scoliozei, precum și al nivelului de tonifiere a musculaturii. Având informația, se poate face un tratament de kinetoterapie mult mai specific, lucrând mai intens partea care este afectată. Se știu cu exactitate gradele de diferență ale umerilor, toracelui, taliei, membrelor inferioare.

Lipsa unui screening la nivel național, în următorii 30 de ani, a dus la situația în care foarte mulți copii au dezvoltat probleme la nivelul coloanei, scolioza fiind foarte prezentă, din această cauză sunt depistate din ce în ce mai multe cazuri frecvente de scolioză în grade avansate, peste 50 de grade, care necesită operații foarte grele și foarte costisitoare. Acestea sunt motive pentru care mulți refuză intervenția chirurgicală.

Bio Ortoclinic recomandă PREVENȚIA. Este un factor foarte important pentru a avea o viață sănătoasă. Studii făcute în Franța – țară care investește foarte mult în cercetarea științifică, tocmai pentru a avea cetățeni adulți sănătoși, au arătat că, în cazul scoliozei ideopatice, copiii dezvoltă scolioze din cauza posturilor vicioase cu mâna la falcă în perioada de creștere a măselelor, 7-8 ani sau 12-14 ani.

Acest fapt, pe lângă lipsa de mișcare, musculatură neantrenantă, pozițiile din fața calculatorului sau a telefonului, duc la probleme ale coloanei vertebrale. Trebuie atrasă atenția și asupra sportului făcut sporadic, cum ar fi iarna la ski, săniuș, căzăturile în șezut, fără a avea musculatura întărită.

Prevenția la copii se poate face și cu lecții de înot, exerciții fizice și, cu precădere, la copiii preșcolari și școlari cățăratul. În cazul în care s-a constatat prezența scoliozei, se face kinetoterapie și se poartă corset.

La adulți, tratamentul pentru scolioză este mai complex, în funcție de nivelul la care se află scolioza, aplicăm tratamente de kinetoterapie, fizioterapie, masaj, sistemul David, ținând sun observație cu ajutorul aparatului de bio postură – care indică musculatura nelucrată și când este cazul de elongații. Bineînțeles, fiecare organism răspunde independent, în funcție de alte afecțiuni, vârstă etc.

Experiența din Bio Ortoclinic, dublată de calitatea tehnologică a aparaturii deținute, face ca rezultatele de îmbunătățire a calității vieții să fie superioare.