O SOLTIE MODERNA PENTRU INCONTINENTA DE URINA 

Dr. Iulia Belc, medic primar MedicinFizicsi Reabilitare Medicala, Director Medical Bio Ortoclinic explica beneficiile noii tehnologii si tipurile de probleme pe care le amelioreaza. 

De-a lungul vietii, organismul femeii este supus unor transformari importante, adaptate situatiilor specifice : sarcina, menopauza, ȋmbatranire. Aceste transformari aduc dupa sine şi manifestari care, daca nu sunt prevenite sau tratate la timp, pot aduce schimbari de comportament in familie şi societate, cu repercusiuni fizice, psiho-emotionale şi financiare.

Modificarile planşeului pelvin ca urmare a sarcinilor şi procesului normal de ȋmbatranire sunt de multe ori devin imperative doar cand mecanismele compemsatorii sunt depaşite, iar pudoarea greşit ȋnteleasa este abandonata. Abordarea medicala, ȋn principal curativa, va trebui sa se axeze din ce in ce mai mult pe latura profilactica, cu atat mai mult cu cat modificarile anatomo-fizilologice sunt cunoscute şi predictibile o data cu ȋnaintarea in varsta.

`        Conform NAFC – National Association For Continence – in Statele Unite ale Americii sunt afectate de incontinenta de urina peste  19 millioane de femei , iar in intreaga lume peste 200 milioane. Din 10 femei doar 5 cer ajutor şi fac acest lucru ȋn medie la 6.5 ani de la debutul simptomelor. Implicatiile psiho-socio-familiale se manifesta prin scaderea ȋncrederii la 54% dintre femei, iar 45% au probleme ȋn intimitatea cuplului.

Slabirea planşeului pelvin are cauze anatomice si degenerative ale tesutului conjunctiv, dublate de modificari de vascularizatie si inervatie periferica. Reteaua vasculara pelvina are un rol semnificativ in mecanismul eficient al continentei urinare. Modificarile specifice menopauzei conduc la o scadere cantitativa a retele venoase si o scadere a presiunii intravasculare, avand drept urmare aparitia incontinentei.

Estrogenul stimuleaza metabolismul colagenului, creste numarul de fibre musculare din structura uretrei. In acelasi timp, estrogenul influenteaza controlul sistemului nervos central asupra mictiunii. O data cu scaderea nivelului estrogenic, continenta urinara devine precara, cu manifestarile clinice corespunzatoare.

In timpul sarcinii, sub influenta hormonala are loc o intindere a structurilor musculo-ligamentare si o presiune mecanica crescanda asupra planseului. Indiferent de felul nasterii, normala sau cezariana, manifestarile ulterioare posibile pot imbraca aspecte diferite, dupa cum urmeaza:

-pierderi accidentale de urina ocazionate de stranut, tuse, ras, efort, exercitiu fizic intens.

-mictiuni imperioase, cu amanare dificila

-nevoia permanenta de a merge la toaleta

-mictiune dificila, mictiuni nocturne

-dificultate la defecatie

-pierderea accidentala a controlului vezical si anal

-eliminarea necontrolata de gaze

-dureri perineale

-activtate sexuala dificila, disconfort

-prolaps (coborarea organelor: vezica, rect, uter)

Sunt definite treitipuri de incontinenta urinara :

  1. Incontinenta urinara de stres: asociata activitatilor care cresc presiunea intra-abdominala: tuse, ras, stranut. Acest tip se manifesta in special in perioada dupa nastere, dar si la sportivele cu o practica intensa: hipertonia si hiperpresiunea abdominala depaseste capacitatea sfincteriana. Sporturi cu risc inalt: fitness, gimnastica acrobatica, aerobic, sarituri la trambulina, basket, volei, handbal, artemartiale. Sporturi cu risc moderat: tenis, schi. Sporturi cu risc mic: mers, inot, bicicleta, golf, role.
  2. Mictiuni imperioase cu pierdere involuntara de urina, manifestate la orice varsta.
  3. Incontinenta mixta, cu mictiune imperioasa si de stres, specific perioadei dupa instalarea menopauzei.

Tratamentul manifestarilor hipotoniei planseului pelvin este de cele mai multe orimedicamentos, hormonal, paleativ si chirurgical. Reeducarea controlului mictiunii, tonifierea musculaturii trebuie sa devina o preocupareimportanta in educatia si pregatirea femeii pentru aceste etape importante, unele inerente, din viata. Preventia acestor manifestari,  ar reduce suferinta, izolarea, depresia, momentele dificile din cuplu, cat si cheltuielile suplimentare ocazionate de interventiile chirurgicale.

Kinetoterapia, prin exercitiile de tonifiere musculara, din cadrul programelor Kegel, promoveaza seturi dealternante de contractie-relaxare voluntara a musculaturii planseului pelvin. Fiecare set de exercitii presupune contractii maximale voluntare repetate de cate 15 ori, care genereaza cea mai mare tensiune musculara care poate fi dezvoltata si mentinuta pentru fractiuni de secunda. Nu este un  exercitiu facil, necesita antrenare, timp si perseverenta.

O noua tehnologie, revolutionara care utilizeaza un camp electromagnetic de inalta intensitate cu aplicatie focusata, poate crea o stimulare intensa, profunda si eficienta a musculaturii planseului pelvin. Contractiile obtinute sunt supramaximale, cu durata de cateva secunde, iar in cadrul unei sedinte se obtin mii de contractii de acestgen. Campul electromagnetic de inalta intensitate restabileste controlul neuromuscular al musculaturii planseului pelvin. Actiunea profunda, tintita, creste numarul de miofibrile, cu adaptarea si remodelarea tesutului muscular. Aceste performante nu pot fi obtinute doar prin exercitiile Kegel. Eficienta este maxima in cazul tuturor celor trei tipuri de incontinenta, de stres, mictiuni imperioase si incontinenta mixta, in toate etapele de viata. Rezultate durabile, de minimum 6 luni se obtin doar in 6 sedinte, intr-o cadenta de doua tratamente pe saptamana, cu cate o durata de 28 de minute. Aplicarea este cat se poate de simpla, respectand intimitatea, pacienta este complet imbracata si asezata comod pe un fotoliu aflat intr-un camp electromagnetic de inalta intensitate.

Gradul de satisfactie in ceea ce priveste calitatea vietii si reducerea incontinentei de urina se ridica la 93-95%, lucru relevat de studii clinice. Rapiditatea obtinerii rezultatelor si modul comod de tratament, fac din aceasta tehnologie o metoda extrem de eficienta in reeducarea musculaturii planseului pelvin. Se poate folosi profilactic, mai ales in cazul femeilor aflate la menopauza, contribuind la mentinerea unui tonus muscular pelvin, care sa confere o stare de siguranta, confort si incredere. Aceleasi rezultate de eficienta se obtin si in cazul barbatilor cu incontinenta urinara. Aceasta metoda neinvaziva, reduce mult timpul de recuperare, rezultatele se pot observa chiar dupa prima sedinta. Studii clinice concluzioneaza reducerea semnificativa a incontinentei urinare, cu scaderea intre 63 si 100% a numarului de absorbante folosite. EMSELLA, fotoliul in camp electromagnetic este un mijloc de tratament extrem de comod, eficient, rapid si sigur.

BIO ORTOCLINIC, cunoscuta pentru rezltatele sale in tratamentul durerilor de spate, isi diversifica oferta de tratamente de recuperare medicala, venind insprijinul femeilor cuprobleme de continenta vezicala, cu manifestari generatoare de disconfort, de cele mai multe ori neglijate, tainuite si neincluse in programele de preventie.

Starea de bine, sanatatea, increderea femeii se rasfrang asupra intregii familii, aducand echilibru, armonie si fericire, iar serviciile noastre de inalta performanta pot contribui la acest lucru.