Noua tehnologie adusa in clinica noastra, un sistem de reabilitare a coloanei vertebrale ce reprezinta punctul culminant al anilor de experienta clinica si culegerea de date stiintifice, ofera posibilitatea asigurarii de rezultate pozitive pacientilor.

Sistemul David – Reabilitarea si stabilizarea coloanei vertebrale

Se aduce astfel un beneficiu suplimentar in sustinerea coloanei pe langa gimnastica medicala, kinetoterapie, inot si alte sporturi necesare intaririi musculaturii paravertebrale.

Dupa tratamentul initial cauzal si antialgic realizat in clinica noastra prin decompresia vertebrala, mobilizare vertebrala, fizioterapie, mentinem raspunsul terapeutic pe termen lung cu ajutorul noului concept, al aparaturii de ultima generatie. El se adreseaza musculaturii mici, profunde, paravertebrale, cea „lipita” de coloana si care este uzitata mai putin in viata de zi cu zi, acolo unde folosim mai mult grupele musculare mari si articulatiile mari. Acesta este motivul pentru care la majoritatea pacientilor exact musculatura mica implicata prima in stabilitatea coloanei este cea mai atrofiata si nedezvoltata si anume grupul multifidus „rotatorii” intertransversali. Imaginea functionala generala a spatelui include caracteristici masurabile ca si mobilitate suficienta, forta echilibrata, rezistenta musculara optima.

Toate acestea sunt evaluate si cuantificate cu ajutorul noului concept dezvoltat in Finlanda si adus in Romania, compus din sase aparate ce reabiliteaza musculatura profunda paravertebrala cervico-toraco-lombara.

Programele sunt individualizate si se bazeaza pe istoricul bolii pacientului, starea actuala, capacitatea fizica a pacientului.Un protocol standard include chestionare validate legate de varsta, sex, inaltime, profilul durerii, autoevaluare. Cu examenul clinic evaluam postura deficientele functionale si limitarile. Testele bazate pe dispozitive includ forta si mobilitatea in toate planurile de miscare iar rezultatele sunt inregistrate intr-o baza de date dupa care se efectueaza profilul coloanei vertebrale comparandu-se apoi cu valorile normale standard.

Evaluarile sunt efectuate la momentul initial, progresul si rezultatele sunt furnizate de rapoarte obiective pentru medici precum si pentru a motiva pacientii.

Programul se intinde pe o perioada de 6-12 saptamani, de 2 ori pe saptamana, iar intre sedinte exista o pauza de minimum 1 zi pentru a se recupera fiecare dupa antrenament si a maximiza beneficiul terapeutic.

Forta maxima a muschilor corpului si gatului sprijina si protejeaza coloana impotriva factorilor externi si a fortelor mari. Slabiciunea musculara si dezechilibrul de forte sunt factori de risc in afectiunile degenerative ale coloanei.

Echilibrul de forte intre grupele musculare obtinut cu acest concept reprezinta o cerinta pentru o postura corecta si un factor pozitiv pentru mentinerea rezultatelor clinicii noastre.

Efectuarea preventiv si regulata de exercitii este necesara pentru a asigura o intretinere pe termen lung a rezultatelor. Din acest motiv este recomandat ca fiecare pacient si fiecare persoana cu diferite deficiente sau alti factori de risc participanti la concept sa participe la un program profilactic desfasurat o data pe saptamana a la long.