O fractura sau o fisura la arcul uneia din vertebrele din zona lombara inferioara a coloanei vertebrale este cunoscuta sub denumirea despondiloliza. Acesta poate aparea brusc sau ca urmare a unei serii de socuri si stresuri. Uneori boala este ereditara.

Spondiloliza, adesea nu cauzeaza nici un simptom, iar bolnavii pot avea aceasta boala toata viata fara sa stie.Spondilolistezisul este o continuare a spondilolizei, in care arcul vertebral se rupe, iar vertebra aluneca din rand (deobicei in fata).

 

Aceata boala poate aparea daca articulatiile cu fatete se uzeaza odata cu varsta permitandu-i vertebrei sa alunece. Daca alunecarea vertebrei antreneaza si structurile ligamentare si nervoase poate sa apara parestezii in zona picioarelor.

Cea mai frecventa localizare este la nivelul vertebrei L5 datorita solicitarii mecanice crescute. Spondilolistezisul are 5 grade de stadializare: grad I alunecarea vertebrei se face pe mai putin de 25% din suprafata superioara a vertebrei subiacente, grad II – alunecarea este intre 25-50%, grad III– 50%-75%, grad IV:75%-100%, grad V peste 100% (spondiloptoza). Tratamentul este conservativ sau chirurgical.